‘Anneke, ik weet wat ik wil worden!’ ‘Oh ja Stijn?’

Jammer, ik dacht dat hij lekker z’n Natuurkunde aan het leren was. Maar Stijn is een joch met zeg maar, een concentratieprobleempje en dus was hij bezig met z’n verre toekomst in plaats van met die directe toekomst van een proefwerk morgen!

‘Ja, ik wil piloot worden! Bij de KLM’ ‘Oh nee, Stijn! Niet dat, wat nou als ik op een mooie dag in het vliegtuig zit en hoor: goedemorgen this is your captain speaking, my name is Stijn v.d. Poort, I will fly you to….. Wat moet ik dan? Dan sta ik op en roep: NEE, nee, ik sta op, ik ga niet mee, laat me eruit!! ‘

Na deze opmerking was het met de rust gedaan in de groep. Iedereen wist wel iets wat er zou gebeuren als Stijn in die cockpit zou zitten. Alles wees erop dat we die vlucht met hem aan een aantal gevaren blootgesteld zouden worden: huh? Een berg? Of oh, het vliegveld al voorbij gevlogen? Of welke hoogte zeiden ze nou ook alweer?

Dat heb je wel eens met een ADHD-probleem. Alhoewel moet je ADHD een probleem noemen? Alleen als het jezelf dwarszit. Nou, bij Stijn niet hoor. Hij ziet het niet als probleem. Hij is gezegend met een grote dosis positieve gedachten en inzet. Hij is sociaal, gezellig, vrolijk, een doorzetter (soms best wel lui natuurlijk), heeft een enorme bonk energie en is daardoor onvermoeibaar én staat altijd voor je klaar, kortom zo zou ik er wel 100 willen hebben! En het leuke is als hij iets doet wat hij leuk vindt, zoals helpen op school bij licht & geluid en alles daaromheen regelen, dan is hij prima geconcentreerd!

Maar……captain op zo’n grote Boeing? Nee, ik geloof niet dat dat nou z’n juiste toekomst is.

Ik heb ‘m maar vriendelijk gevraagd of hij eerst z’n natuurkunde proefwerk wil gaan leren en later pas na gaan denken over piloot worden.

Gelukkig, een paar weken later kwam Stijn binnen met de mededeling: ‘Anneke, ik word toch maar geen piloot, te dure opleiding!’ Wat dan wel? ‘Uhm, dat weet ik nog niet.’ ‘Nou Stijn, dat geeft niet hoor, je hebt nog plenty tijd!’

Oh ja, de natuurkunde was een 6,4 geworden. Gelukkig!!